Πώς λειτουργεί ο αλγόριθμος του Instagram;

Πώς λειτουργεί ο αλγόριθμος του Instagram

Εάν κάποιος σου έλεγε πως γνωρίζει ακριβώς, πως λειτουργεί ο αλγόριθμος του Instagram ίσως θα έπρεπε να μην τον πάρεις και πολύ στα σοβαρά. Είναι λογικό όμως μέσα από την εμπειρία και τη συχνή χρήση να βγάλει κάποιος μερικά πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Ακριβώς αυτό θα επιχειρήσουμε να κάνουμε και εμείς εδώ σύμφωνα πάντα με την εμπειρία μας και με αυτά που έχουμε δει.

Πάμε λοιπόν να δούμε πώς δουλεύει ο αλγόριθμος του Instagram αμέσως μόλις κάνεις είσοδο στην εφαρμογή.

Πώς λειτουργεί ο αλγόριθμος του Instagram αμέσως μόλις κάνω είσοδο;

1. Πρώτα θα σου εμφανίσει δημοσιεύσεις και ιστορίες από άτομα που έχεις συχνή επικοινωνία

Αν το σκεφτείς είναι λογικό. Αυτά θα είναι τα πιο κοντινά σου άτομα, εκείνα ακριβώς με τα οποία συνομιλείς καθημερινά. Η σειρά με την οποία θα τα εμφανίσει εξαρτάται από την ώρα που ανεβάσανε κάποια δημοσίευση ή κάποια ιστορία. Θεωρεί επομένως προτεραιότητα για εσένα την επικοινωνία.

Με ποιά άτομα μπορεί να έχεις συχνή επικοινωνία;

  • Φίλοι
  • Σχέσεις
  • Συγγενείς
  • Συνάδελφοι
  • Πελάτες

2. Δημοσιεύσεις από άτομα που έκανες πρόσφατα κάποιο Like ή κάποιο Σχόλιο

instagram likes εικόνα σε πως λειτουργει ο αλγοριθμος του instagram

Αυτό που σου κέντρισε το ενδιαφέρον σε κάποια δημοσίευση και σχολίασες ή έκανες Like, το θεωρεί σημαντικό. Παρόλο που ακολουθείς αρκετούς λογαριασμούς η συχνότητα με την οποία αλληλεπιδράς με κάποιο συγκεκριμένο δείχνει και το ενδιαφέρον σου. Και την επόμενη φορά που θα ανεβάσει κάτι ο συγκεκριμένος λογαριασμός θα φροντίσει να σου το δείξει.

3. Δημοσιεύσεις σχετικές με τα ενδιαφέροντά σου

Εδώ συμβαίνει κάτι λίγο πιο περίπλοκο από πριν. Αναλύει όλες τις προηγούμενες αντιδράσεις σου και στη συνέχεια προτείνει παρόμοιους λογαριασμούς με αυτούς που συνήθως δείχνεις ενδιαφέρον.

Μπορεί ξαφνικά να απέκτησες ενδιαφέρον για παπούτσια. Πίστεψέ μας από εδώ και πέρα θα ξεκινήσει να δείχνει ότι περισσότερο μπορεί να βρει σχετικό με παπούτσια.

4. Δημοσιεύσεις αρκετά έξω από τα ενδιαφέροντά σου

mathematics image σε πως λειτουργει ο αλγοριθμος του instagram

Είσαι αρκετή ώρα στο κινητό και έχεις κάνεις άπειρο σκρολ στο Instagram. Πλέον δεν έχει κάτι άλλο σχετικό να προτείνει και αρχίζει να δείχνει με χρονολογική σειρά οποιαδήποτε δημοσίευση έχουν κάνει αυτοί που ακολουθείς.

Εδώ θα δεις πιθανώς τελείως άσχετες με έσενα δημοσιεύσεις. Όπως πολιτική, οικονομία, επιστήμη κτλ (προφανώς και αστειευόμαστε).

Αυτό που πρέπει κυρίως να καταλάβεις είναι ότι το ινσταγκραμ θα προσπαθήσει πάση θυσία να σε κρατήσει μέσα στην εφαρμογή για όση περισσότερη ώρα μπορεί. Μην ξεχνάς είσαι το προϊόν τους και ο χρόνος σου μέσα στην εφαρμογή είναι πολύτιμος.

Πώς λειτουργεί ο αλγόριθμος του ινσταγκραμ όταν κάνω μια δημοσίευση;

Με βάση τα παραπάνω μπορείς να πάρεις μια ιδέα πόσοι και ποιοί θα δουν αυτό που ανέβασες.

Όσοι λοιπόν έχουν συχνή επικοινωνία μαζί σου, σου κάνουν συχνά like και σχόλια θα δουν πρώτοι τη δημοσίευσή σου. Βέβαια φυσικά θα τη δουν και αυτοί που κάθονται άπειρη ώρα online και έχουν δει τα πάντα. Οπότε αναγκαστικά θα δουν και τη δική σου.

Η απάντησή μας όμως δε θα ήτανε ολοκληρωμένη αν δε μιλούσαμε για τα διαφορετικά είδη δημοσιεύσεων και την απήχηση που μπορούν να πετύχουν.

science fiction image σε πως να ξεγελασω τον αλγοριθμο του instagram

Πώς δουλεύει ο αλγόριθμος του Instagram ανάλογα με το είδος της δημοσίευσης;

1. Post με 1 εικόνα

Είναι πλέον ξεκάθαρο απο τις αρχές του 2022 και μετά ότι τέτοιου είδους δημοσιεύσεις ο αλγόριθμος τις αγνοεί. Γνωρίζουμε ότι είναι εύκολο κάποιος να βγάζει μια φωτογραφία, να ανεβάζει και να ξεμπερδεύει όμως η απήχηση είναι ιδιαίτερα μειωμένη και ως επακόλουθο και η αλληλεπίδραση που πετυχαίνουν.

2. Carousel / Εναλλασόμενες εικόνες

Πετυχαίνουν σχεδόν διπλάσια απήχηση σε σχέση με την προηγούμενη κατηγορία και επομένως αποτελεί πολύ καλύτερη πρακτική αν θέλεις να σε δούνε και να πάρεις αρκετά Like.

3. Reels

Είναι το απόλυτο trend και πετυχαίνει σχεδόν πενταπλάσια απήχηση σε σχέση με την πρώτη κατηγορία. Το ίδιο το Instagram ειδικά προωθεί τα Reel ακόμη και σε άτομα που δεν είναι ακόλουθοί σου. Δίνοντας σου έτσι μια δυνατότητα να αποκτήσεις περισσότερους ακόλουθους.

4. Ιστορίες

Οι ιστορίες παραμένουν στα ίδια επίπεδα απήχησης με τα προηγούμενα χρόνια. Όμως σίγουρα βρίσκονται κάτω από τα Carousel και τα Reels.

Το δύσκολο της υπόθεσης είναι ότι εάν είσαι αρχάριος πιθανώς σύντομα θα κολλήσεις και δε θα ξέρεις τι να ανεβάσεις. Κάθε αρχή και δύσκολη! Αν θέλεις να δεις μερικές ιδέες πάτησε εδώ: 25 ιδέες για να ποστάρεις στο Instagram.

Πότε ο αλγόριθμος του Instagram ανοίγει μια δημοσίευση και πότε την περιορίζει;

Είναι σημαντικό αν θέλεις να μείνεις στην κορυφή να γνωρίζεις τι μπορείς και εσύ να κάνεις από την πλευρά σου για να πετύχεις υψηλή απήχηση και engagement.

Εμείς προτείνουμε προφανώς να ακολουθήσεις την τάση! Να ανεβάζεις προσωπικά Reels και πολύ συχνά Stories. Βέβαια ακόμη πιο σημαντικό είναι να παρακινήσεις και μόνος σου τον αλγόριθμο.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω τον Αλγόριθμο να με δείξει περισσότερο;

couple in home office σε πώς να ξεγελάσω τον αλγόριθμο του instagram

Αποτελεί κοινό μυστικό των Instagrammer και των Influencer όμως σίγουρα μπορείς και εσύ σε μικρότερη κλίμακα να το πετύχεις. Δες λοιπόν τι μπορείς να κάνεις που θα σε βοηθήσει να εμφανιστείς περισσότερο.

  1. Οργάνωσε φίλους, συγγενείς, συναδέλφους και όποιον άλλον μπορείς να κάνει Like και Σχόλια
  2. Ζήτησέ τους να δουν ξανά και ξάνα τα video σου
  3. Να πατήσουν αποθήκευση της δημοσίευσης
  4. Και εάν το θέλουν να κάνουν ένα Share

Η διαφορά που θα δεις θα είναι σημαντική και θα μας θυμηθείς!

Στην ερώτηση προσωπικός ή επαγγελματικός λογαριασμός στο Instagram; Πιστεύουμε ξεκάθαρα ότι το ινσταγκραμ ευνοεί τους προσωπικούς λογαριασμούς. Όμως εάν έχεις επιχείρηση χάνεις άλλα πλεονεκτήματα και πωλήσεις. Αν θέλεις να μάθεις τι παραπάνω προσφέρουν οι επαγγελματικοί λογαριασμοί για να κάνεις πωλήσεις πάτησε εδώ: πώς κάνω πωλήσεις μέσω Instagram.

Έχεις τη γνώση έχεις τη δύναμη! Ελπίζουμε όλα αυτά που αναφέραμε να σου δώσανε μια καλή βάση για να συνεχίσεις το ταξίδι σου στον κόσμο του ινσταγκραμ. Πλέον γνωρίζεις αρκετά για να μπεις δυναμικά και να κάνεις την παρουσία σου αισθητή.

Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε τη χρήση τους